Standard és egészség - Lajkák

Lajkák
Fontos ismerni egy fajta múltját, hogy értsd a jelenét, hogy lásd a jövőjét ...
Tartalomhoz ugrás
nyugat-szibériai lajka standard
FCI 306
Standard legutolsó módosításának dátuma: 2011
MUNKAVIZSGÁRA KÖTELEZETT FAJTA

Eredet: Orosz
FCI csoportba sorolás: V. fajtacsoport Spicc és primitív kutyák II. szekció északi vadászkutyák - munkavizsgával

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS: Közepes vagy kissé nagyobb méretű kutya.
A test hossza a melltől a fenékig mérve kissé meghaladja a marmagasságtól a talajig mért magasságot. A nemi különbségek jól láthatóak. A hímek nagyobbak, mint a nőstények, és egyértelműen férfiasak. Az izmok jól fejlettek és erősek a csontok.

FONTOS TUDNIVALÓK: A testhossz meghaladja a marmagasságot: a hossz és marmagasság indexe: szukáknál 103-107 %,  kanoknál: 104-108 %.

Testfelépítés: Középmagas, marmagasság kanoknál:55-62cm, szukáknál: 51-58 cm.

VISELKEDÉS ÉS TEMPERAMENTUM: Állandó, egyenletes temperáltságú. Az erőteljes, nagyon fejlett szaglóérzékkel  rendelkező kutya, akinek éber, érzékeny és kifejezett szenvedélye van a vadak felderítésére, a vadászat iránt. Ugyanolyan szívesen vadászik tollas, mint szőrmés vadra. Magabiztos, éber, az idegenekkel néha tartozkodó.

Mozgás: Rövid ügetés galoppal váltakozva.

Szõrszín: vörös és a szürke mindenféle változata. Tiszta fehér vagy particolor azaz fehér, a fent említett bármely színű foltokkal, amelyek hasonlóak a test alapszínéhez.

Szõrzet: Kemény fedõszõr  és jó tömött aljszõrzet. Fedõszõr egyenes, durva. Köszönhetõen a jól  fejlett aljszõrnek, kissé elálló és gazdagon mutat. A fejen, a füleken,  végtagokon a szõrzet rövid. A maron, nyakon, vállakon és a végtagok  hátsórészen a szõrzet hosszabb, a pofán pofaszakállt, a nyakon gallért  és a végtagokon kis zászlót alkot.

Csontozat: Jól fejlett, de nem masszív és nem durva. Jól fejlett erõs az izomzat.

Fej: Száraz és  egyenlõszárú háromszöghöz hasonlít. Az arcorri rész hosszú elkeskenyedõ.  Az átmenet a fejtetõtõl az arcorrig fokozatos, alig észrevehetõ. Az  ajkak szárazak, feszesek. A fülek magasan tûzöttek, hegyesen állók.  Sötét, ovális, ferdevágású szemek. Ollós harapás erõs, fehér fogakkal (42 foggal).

Nyak: Száraz, jól izmolt, erõsen hangsúlyozott mar.

Mellkas: Jól fejlett.  Egyenes, erõs hátvonal, rövid ágyék, rugalmas. A far széles, jól izmolt,  enyhén csapott. A has enyhén felhúzott.

Mellsõ végtagok: Ferdén álló jól izmolt lapockák, hosszúvégtagok. A lábközép nem hosszú, enyhén hajlott.

Hátsó végtagok: Jól izmolt, erõteljes, kihangsúlyozott szögelések és csánk.

Mancsok: Ovális, jól ívelt, zárt ujjakkal. A farkaskörmöket el kell távolítani.

Farok: Erõsen gyûrûs, a háton vagy a combon hordott.

Megjegyzés: a kanoknak két herével kell rendelkezniük
Egészség

A lajka fajták egészséges fajtának tekinthetóek. A‭zoban sajnos náluk is felbukkantak az elmúlt években egészségügyi problémák.

  • Szembetegségek
A szembetegségekre létezik szűrés amit az állatorvos -szemspecialista- végez el, és hivatalos írásos több nyelvű igazolást állít ki a vizsgálatról. Ezt a fajta vizsgálatot évente célszerű elvégeztetni a tenyészegyedeknél. Léteznek már úgy nevezett genetikai tesztek melyet a kutya életében elég egyszer megcsináltatni. Az ily módon elvégzett szűrések eredményeiről is írásos igazolással kell rendelkeznie a tulajdonosnak.

  • Csipőízületi diszplázia
A csípőizületi diszplázia szinte minden kutya fajtát érinti, vizsgálata egyszerű röntgen útján történik. Az állatorvos vagy a hivatalos bizottság írásos igazolást állít ki az adott egyed csípőjének minősítéséről.

  • Epilepszia
Nem gyakori betegsége a fajtának, de sajnos fel-fel bukkan. Epilepsziára sajnos nincs szűrés.


Tunguzkai Vadász Brónya
Tunguzkai-Vadász Brónya
tulajdonos: Nagy Margit - Hu
Krasa-Ohot Gl-Amur
Krasa Ohot Gl-Amur
tulajdonos: Nagy Margit - Hu
Lajkák
All rights reserved - Copyright
NaMar - Nagy-völgyi Favor kennel
2004-2024
Vissza a tartalomhoz