Magyarországi története - Lajkák

Lajkák
Fontos ismerni egy fajta múltját, hogy értsd a jelenét, hogy lásd a jövőjét ...
Tartalomhoz ugrás

A nyugat-szibériai lajka magyarországi története

I. rész

Az első magyarországi fajtaleírást a lajkákról az 1941-1942-ben megjelent Vadászati Útmutató - A hiúz vadászata (szerk. Nikolitsch György) kiadványban találhatunk.

"Északi lajka. Farkaskutya formájú, középmagasságú és rendkívül szenvedélyes dúvadirtó eb. Fülei kicsinyek és felfele tartva hordja, farkát erősen hátára görbíti. Vastag nyak, izmos végtagok, könnyed járás a főjellegeik. Szinök feketeszürke, sárgás láb és pofa jelzéssel. Elsőrangú dúvadirtó, s ebben az angol terrierekkel vetekszik. Farkas, róka, hiúz, vadmacska, nyest, nyuszt, czoboly és mindenféle ragadozó kérlelhetetlen üldözője. Dúvadat azonnal támadja és ha szembeszáll, fojtja, vagy bírókra kél vele. Leghűbb segítő társa a prémvadásznak. Kiváló házőrző és embervédő. Nagyságuk közepes, vizsla magasságú, de izomzata erősebb, lábai vastagabbak, nyaka teltebb. Szibéria különféle prémvadász népsége megfizethetetlen segítő társat ismer benne. ... A prémvadak elfogásához pedig az említett „lajka” ebet használták, mely ma is széltiben és hosszában el van terjedve a Volga mentén és Szibériában. ..."
Nikolitsch György
Vadászati útmutató - A hiúz vadászata 1941-1942
forrás: Arcanum
Újabb bejegyzések, említések találhatók az 1951. évi Magyar Vadász újságban is:
"...Vadászat »lajka« fajtájú vadászebbel, mely a tajgának legmegbízhatóbb mindenes vadászkutyája, s mellyel főleg szőrmés állatokra és ragadozókra vadásznak. ..."

"...Ettől eltekintve, a szőrmék minősége tekintetében is a legkiválóbb a szibériai szürke mókus szőrméje, melyek közül azonban még külön ki kell emelni az  Ob és Irtis folyók völgyéből származó szőrméket. Ezek színe ezüstszürke, minőségileg selymes finomságú, tartós, dús és meleg. A szürke mókust vadásszák a „lajka“ dúvadirtó eb segítségével, aki fára kergeti a mókust és ugatással jelzi, hogy hol tartózkodik..."

Újabb összefoglaló rövid anyag jelent meg a lajkákról 1960 év elején az Élet és Tudomány című lapban Dr. Kubinszky Ernő tollából. Kubinszky úr saját tapasztalataira  hagyatkozva publikálta anyagát.
"1959-ben, a csehszlovákiai nemzetközi kutyakiállításon számos lajka fajtával ismerkedtem meg. Itt tudtam meg, hogy 1900 táján tisztavérű példányokat tenyésztettek ki. Jelenleg a lajkákat öt típusba sorolják. Az orosz-európai lajka a vadászlajkákból származik. A nyugat-szibériai az uráli őserdők területén él, a kelet-szibériai viszont a tajgák lakója, ahol nagy ereje miatt igavonásra is használják. Feltűnően szép színű, vörös vagy halványsárga bundájú az orosz-finn fajta. A legjobb szolgálati kutya a nyenyec-lajka, amely az európai tundrákon, a Jamal-félszigeten él. "
Lajka kutya aki fára kergeti a mókust, és ugatással jelzi hogy az hol tartózkodik
fotó forrása: Ohota magazin - 1955 - magángyűjtemény
A szibériai lajka bélyegen
A bélyegek Nadezsda Sztroganov és Mihail
Alekszejev művészek rajzai alapján készültek.
fotó forrása: magángyűjtemény
1960-ban a Szabad Földműves lapban megjelent egy rövid cikk a lajkák vizsgájáról. A cikk a mesterséges körülmények között megrendezett medvevizsgáról szólt, melyre 30 lajkát neveztek.

Újabb említés történik  1965-ben ezúttal filatéliai szempontból, ugyanis a Szovjetunió ekkor adta ki kutyákról szóló bélyegsorozatát, mely a szibériai lajkát is bemutatta. (Magyar Szó - 1965  - Arcanum)

Mily hihetetlen sok apró említés volt e remek kutyafajtáról az évek alatt, úgy, hogy tényleges példány nem élt az országban akkoriban még.

A nagy közönség először lajkát a Fővárosi Állat- és Növénykertben láthatott.
Bajkál és Laika
forrás: Pes Pritel Cloveka 1976/5 - magángyűjtemény
Bajkál
forrás: A Kutya 1970 - magángyűjtemény
Magyarországra az első lajka pár 1970 elején érkezett a dr. Szederjei Ákos főigazgató által vezetett Fővárosi Állat- és Növénykertbe. Bajkál és Laika már ez év nyarán két kan kölyökkel ajándékozta meg az Állatkertet. A két kölyökből egyedül Mukiról maradtak fent információk. Muki Bársony László tulajdonába került, aki többször is kiállította lajka kutyáját. Muki eredményei – kitűnő, HPJ, CAC, mindezek mellett engedelmességi vizsgával is rendelkezett. Tulajdonosa azonban 1972 februárjában hirdetést adott fel melyben kutyáját eladásra kínálta (Népszava 1972. február 19.) Muki további sorsa ismeretlen. Bajkál és Laika a Dunántúli Napló 1975. november 4-ei híradása szerint a pécsi állatkertbe került kihelyezésre.  Bajkál 1977-ben, párja Laika 1979-be távozott az örök vadászmezőkre.
      
Muki
tenyésztő: Fővárosi Állat- és Növénykert
forrás: Pes Pritel Cloveka 1976/5 - magángyűjtemény
A hirdetés
melyben Mukit tulajdonosa eladásra kínálta
forrás: Népszava - 1972-02-19 - Arcanum
Kucsumbek
Világgyőztes
tul: Farkasházi Miklós és Farkasháziné Folkmann Zsuzsanna
forrás: Pes Pritel Cloveka - magángyűjtemény
Kucsumbek
2*Országos Ügyességi Bajnok
tul: Farkasházi Miklós és Farkasháziné Folkmann Zsuzsanna
Szajan Kroshka
a sor elején - az egyetlen fotóm róla
tul: Farkasházi Miklós és Farkasháziné Folkman Zsuzsanna
forrás: magángyűjtemény
Szaján Kroshka származása
tul: Farkasházi Miklós és Farkasháziné Folkmann Zsuzsanna
A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének égisze alatt az első nyugat-szibériai lajkát 1979-ben regisztrálták. Az első lajka pár regisztrációja Farkasházi Miklós (a MEOE akkori főtitkára) valamint felesége Farkasháziné Folkmann Zsuzsanna nevéhez kötődik. A házaspár a lajkák előtt már elismert tenyésztő volt, Mátai kennelnév alatt magyar vizslákat tenyésztettek.
 
A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete ebtörzskönyvének  Nyszlajka kötetének 1.  törzskönyvi számát a Kucsumbek  kapta. Aki 1978. április 3-án született Oroszországban. Számos kiállításra volt nevezve itthon és külföldön. A veronai világkiállításon világgyőztes címet szerzett. Kucsumbek kétszeres Országos Ügyességi Bajnoki címet szerzett valamint aktív tagja volt az Észak-Nyugati Kutyakiképző Iskola bemutató csapatának.

A Zalai Hírlap 1982-ben az alábbiak sorokat jelentette meg Kucsumbekről
"S
zibériai lajkakutya, őshazájában vaddisznó vadászatra idomítják - harsogta a megafon. Vigyorgó képpel vette tudomásul, amikor az égi hang a nevét is bemondta, nagy tetszést aratva ezzel a "mosollyal. ... Valóban nem volt olyan, délceg,mint a többi sorban álló német-, és skót juhász, vagy éppenséggel a fenséges bernáthegyi... De ezzel mit sem törődve, csak somolygott a bajsza alatt, bizonyára valami hasonlót gondolva: - Én tudom, amit tudok... S valóban a későbbiek igazolták az önbizalmát. Egyik számot a másik után nyerte. Győzött a távolugrásban, a magasugrásban, a behívó versenyben, az akadályugrásban. Már csak az újabb akadály pályán kúszással egybekötve futandó versenydöntője volt hátra, amelyben már a közönség között kimondottan is a lajka volt a sztár. Szinte mondani sem kell hogy, a papírforma érvényesült. Elsőként szaladt át a célvonalon, ha csak egy orrhosszal is. ..."

Kucsumbek párja Szajan Kroshka volt (MET. Nysz. Lajka 2, született 1979.02.01., tenyésztője: Doncov – RU).  Szajan Kroshka is számos kiállításra volt benevezve, azonban csak az 1980-as  veronai Világgyőztes címe ismert.  Szajan Kroshka és Kucsumbek a Észak-Nyugati Kutyakiképző Iskola pályáján élt, feladatuk a fajta népszerűsítése volt. A Farkasházi házaspár a lajkákat Mátai-Szaján kennelnév alatt tenyésztette.
Kucsumbek származása
tul: Farkasházi Miklós és Farkasháziné Folkmann Zsuzsanna
Mátai-Szaján Lurkó
BEST IN SHOW győztes
forrás: a Kutya magazin - 1983/6 - magángyűjtemény
Mátai-Szaján Lipka
forrás: magángyűjtemény
Mátai-Szaján Lump
forrás: magángyűjtemény
A Mátai-Szaján kennel első alma 1981. október 25-én született. Az általam ismert utódok az alomból Lump, Lurkó és Lidérc. Lurkó és Lidérc nevezve voltak kiállításokra, melyekből az alábbi eredményeik ismertek:
  • Mátai-Szaján Lurkó az 1983. májusi CACIB kiállításon először CAC, CACIB, Best of Breed, Best of Group címeket ért el, majd a kiállítás legszebb kutyája lett (Best in Show győztes). Tulajdonosa: Dr. Szondy Mária (a MEOE későbbi elnöke)
  • Mátai-Szaján Lidérc kiállítási eredményeiből 2*CAC, 2*CACIB  címei ismertek. Több kennel alapító szukája volt.

A második alom 1983. január 28-án született.
  • Mátai-Szaján Lájda az 1985. szeptember 22-ei budapesti nemzetközi kiállításon CACIB címet nyert.
  • Mátai-Szaján Lipka  - CAC, CACIB győztes

A harmadik alom 1984. augusztus 02-án született. Az alomból Mátai-Szaján Dunjuska többször volt kiállításra nevezve.

A negyedik és egyben utolsó ismert alom 1985. február 08-án született, az alomból Dusán volt kiállításokra nevezve.

Nagy Margit - 2024
Dr. Szondy Mária lajkái
jobbra Mátai-Szaján Lurkó
forrás: aKutya - magángyűjtemény
Lajkák
All rights reserved - Copyright
NaMar - Nagy-völgyi Favor kennel
2004-2024
Vissza a tartalomhoz