Magyarországi története - Lajkák

Lajkák
Fontos ismerni egy fajta múltját, hogy értsd a jelenét, hogy lásd a jövőjét ...
Tartalomhoz ugrás

A nyugat-szibériai lajka magyarországi története

Az első fajtaleírást a lajkákról az 1941-1942-ben megjelent Vadászati Útmutató - A hiúz vadászata (szerk. Nikolitsch György) kiadványban találhatunk.

"Északi lajka. Farkaskutya formájú, középmagasságú és rendkívül szenvedélyes dúvadirtó eb. Fülei kicsinyek és felfele tartva hordja, farkát erősen hátára görbíti. Vastag nyak, izmos végtagok, könnyed járás a főjellegeik. Szinök feketeszürke, sárgás láb és pofa jelzéssel. Elsőrangú dúvadirtó, s ebben az angol terrierekkel vetekszik. Farkas, róka, hiúz, vadmacska, nyest, nyuszt, czoboly és mindenféle ragadozó kérlelhetetlen üldözője. Dúvadat azonnal támadja és ha szembeszáll, fojtja, vagy bírókra kél vele. Leghűbb segítő társa a prémvadásznak. Kiváló házőrző és embervédő. Nagyságuk közepes, vizsla magasságú, de izomzata erősebb, lábai vastagabbak, nyaka teltebb. Szibéria különféle prémvadász népsége megfizethetetlen segítő társat ismer benne. ... A prémvadak elfogásához pedig az említett „lajka” ebet használták, mely ma is széliében és hosszában el van terjedve a Volga mentén és Szibériában. ..."
Magyar Vadász
1951
forrás: Arcanum
Nikolitsch György
Vadászati útmutató - A hiúz vadászata 1941-1942
forrás: Arcanum
Újabb bejegyzések említések találhatók az 1951 évi Magyar Vadász újságban is:
"...Vadászat »lajka« fajtájú vadászebbel, mely a tájgának legmegbízhatóbb mindenes vadászkutyája, s mellyel főleg szőrmés állatokra és ragadozókra vadásznak. ..."

"...Ettől eltekintve, a szőrmék minősége tekintetében is a legkiválóbb a szibériai szürke mókus szőrméje, melyek közül azonban még külön ki kell emelni az  Ob és Irtis folyók völgyéből származó szőrméket. Ezek színe ezüstszürke, minőségileg selymes finomságú, tartós, dús és meleg. A szürke mókust vadásszák a „lájka“ dúvadirtó eb segítségével, aki fára kergeti a mókust és ugatással jelzi, hogy hol tartózkodik..."
Az első  lajkák a híradásokkal ellentétben már a 60-as évek végén jelen voltak Magyarországon. A Dr. Szederjei Ákos főigazgató által vezetett Fővárosi Állat- és Növénykert tulajdonában egy pár lajka volt. Akikkel tenyésztési programot is folytattak – mint ahogy magyar kutyafajtákat is tenyésztettek-. A korabeli sajtóban többször is jeletnek meg rövid híradások a lajkákat illetően.  Sajnos nem áll rendelkezésre a kutyák törzskönyve, így vérvonaluk sem ismert.
Kisalföld - 1970.03.04. -
forrás Arcanum
Magyar Ifjúság - 1970.03 -
forrás Arcanum
A Pes Pritel Cloveka csehszlovák magazin 1976. májusi számában fényképes bizonyíték maradt fent az Állatkert kutyáiról, és tőlük született utódról.
Magyarország első lajkáinak adatai:
 • Baikal 1967.07.01
 • Laika 1967.07.01
 • Muki  1970.03.03  Baikal – Laika
Mind három kutya többször is nevezve volt a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete által rendezett FCI kiállításokra.  Sajnos az elért eredményeik nem ismeretesek.
       
Baikal és Laika
A Fővárosi Állatkert lajka kutyái
forrás: Pes Pritel Cloveka 1976/5
Muki
A Fővárosi Állatkert által tenyésztett lajka
forrás: Pes Pritel Cloveka 1976/5
Az FCI és MEOE égisze alatt az első nyugat-szibériai lajkát 1979-ben regisztrálták. A fajtahonosítója Farkasházi Miklós és Farkasháziné Folkmann Zsuzsanna volt. A házaspár a lajkák előtt már elismert tenyésztők voltak. Mátai kennelnév alatt magyar vizslákat tenyésztettek. A lajka egy kitérő volt életükben, azonban a lajkákat Magyarországon nem tudták elfogadtatni igazán, így pár alom után a lajka tenyésztést abba hagyták. A  lajkák Mátai Szaján kennelnév alatt kerültek törzskönyvezésre.
 
 
A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete nyilvántartásában a MET. Nyszlajka 1.  törzskönyvi számot Kucsumbek névre hallgató nyugat-szibériai lajka kapta. Kucsumbek  számos kiállításra volt nevezve itthon, azonban az eredményeiből csak az 1980-as Veronai Világgyőztes címe ismert. Benke András Gyapi oldalán számos Munkabajnokságon vett részt igen sikeresen. Kucsumbek ugrás közben és standard pózban látható az alábbi fotókon.
Kucsumbek - forrás Pres Pritel Cloveka
Kucsumbek párja Szaján Kroshka volt (MET. Nysz. Lajka 2 , született 1979.02.01., tenyésztője: Doncov – RU).  Szajan Kroshka is számos kiállításra volt benevezve, azonban csak az 1980-as Világgyőztes címe ismert.  Szaján Kroshka és Kucsumbek a Észak-Nyugati Kutyakiképző Iskola pályáján élt, feladatuk a fajta népszerűsítése volt. Kucsumbek és Szajan az iskola keretein belül több rendezvényen is részt vettek. Szajanról nem rendelkezem fotóval sajnos.
Kucsumbek törzskönyve
Kucsumbek - forrás internet
Szajan Kroshka törzskönyve
Az első nyugat-szibériai lajka alom 1981. október 25-én született, az általam ismert utódok pedig  Lump, Lurkó és Lidérc.
 
 
Mátai-Szaján Lurkó (fotón) 1983  májusi CACIB kiállításon először CAC, CACIB, Best of Breed, Best of Group majd Best in Show címeket szerzett! Ezt a bravúrt azóta sem sikerült nemzetközi kiállításon überelni.
Mátai-Szaján Lidérc 2*CAC,2*CACIB címei ismertek csak.
Mátai-Szaján L, L, D, D almok törzskönyve
 
A magyarországi lajka állomány vérvonal bővítése céljából  importálják Lengyelországból Ataman z Aborigenes-t illetve Akita z Aborigenes-t (fotón).  Az alom szülei Feliks és Zwyc.Ch. Dinka. Dinkát többször is kiállították külföldi kiállításokon többek között a 1986-os budapesti CACIB-on.
Purga
tulajdonos: Rengőhegyi-Ormán kennel
Mátai-Szaján Lurkó - forrás aKutya
A második alom 1983. január 28-án született, ismert utódok Lipka, Lájda. Mindhárom kutyát többször is neveztek kiállításra,  Lájda CACIB címet nyert az 1985. szeptember 22-ei budapesti nemzetközi kiállításon.

Mátai-Szaján Lipka a Rengőhegyi-Ormán kennel egyik alapító kutyája lett.

A harmadik alom 1984. augusztus 02-án született, az alomból egyedül Mátai-Szaján Dunjuska neve ismert előttem.
A negyedik és egyben utolsó ismert alom 1985. február 08-án született, az alomból egyedül Mátai-Szaján Dusán-t ismerem. Dunjuska és Dusán is több kiállításra volt nevezve, eredményeik nem ismertek.  

Akita z Aborigenes
/Feliks - Ch. Dinka/
tul. Rengőhegyi-Ormán kennel
Lengyelországból újabb import kutyák érkeztek az Aborigenes kennelből. A kölykök 1987.08.20-án születtek, szüleik Ch. Sajan és Zwych. Ch. Dinka. Magyarországra került Bars, Bari, Bon, Birga.
 
 Bars Aborigenes lett négyük közül a legismertebb, nem csak kiváló kiállítási sikereket ért el de igen aktív fedezőkan is volt. Számos kiválóbbnál kiválóbb utódok maradtak utána. Vérvonala még most szép-szülői sorokban fel-fel bukkan.

Rengőhegyi-Ormán kennel import kutyákkal igyekezett biztosítani az állomány vérfrissítését. Purga 1988. június 26-án született Oroszországban. Purga a Rengőhegyi-Ormán kennel tenyészszukája lett, mely kiváló kiállítási eredményeket is magáénak tudhatott 2*CAC, 2*CACIB, Wien Sieger, 2* Jugendbester.
Nagyszámú import kutya érkezik hazánkba, a tenyésztésben nagyobb szerepet kapnak az egy-két almos tenyésztők. illetve egy-két nagyobb kennel mint az Írtisz-völgyi és a Rengőhegyi-Ormán. Bár az éves törzskönyvezési szám magas, de a kutyák 90%-a soha nem jutott el kiállításra. A nyugat-szibériai lajka bár nem lett olyan mértékben ismert, mint például a puli vagy a német juhász, de mégis a fajta kedvelőinek száma ugrásszerű növekedést mutatott ezen időszakban. Az import kutyák többsége tenyésztésbe került, ezáltal a meglévő genetikai állomány kiszélesedett.
Az Írtisz-völgyi kennel alapító kutyái Bars Aborigenes Lengyelországból és Léna Novoszibirszkből. Az első alom  1989-ben, míg a kennelben az utolsó alom 1998-ban született Bars-Léna párostól. Az Írtisz-völgyi kennel kölykei meghatározó szerepet játszanak a további tenyésztésben, sokuk vált kennelalapítóvá.
Néhány kiemelkedő egyed:
 • Agile - Fiatal Klubgyőzets,
 • Csajka - CAC,
 • Emír - BOB,CACIB.


Írtisz-völgyi Csajka
tulajdonos: Széldémon kennel
Írtisz-völgyi Emír
Fajtagyőztes, CACIB győztes
Az import kutyák sorban érkeztek az országba: Zuzu - Klubgyőztes címet nyert, a Toportyán kennel tenyészszukája lett. A következő import kutyapár, a Szentléleki Őrző-Vadász kennel alapító kutyái lettek: Dzsimi és Lejla. Őket követte Ugrjum jelenlegi ismereteim szerint tőle egyetlen egy alom született az országban a Fekete-Ördög kennelben.

Sajnos mint oly sok további esetben ezen kutyákról nem maradt fent elérhető fotó.

A tenyésztés is folytatódott kis hazánkban, a már meglévő állománnyal illetve az újonnan érkezetekkel. A Toportyán kennel F alomja 1990.05.03-án született. Az alomból ismert kölykök Facér és Folti.

A Rengőhegyi-Ormán kennel I alomja,  1990. 10.  05-én született.  Az általam ismert kölykök
 
 • Igor – tenyészthető
 • Iván
 • Ira – HPJ
 • Irina
 • Ízisz – Világgyőztes’92, CAC, RES. CACIB  

Rengőhegyi-Ormán Ízisz volt az első magyar tenyésztésű nyugat-szibériai lajka, aki világgyőztes címet nyert. Ízisz a tenyésztőjénél maradt,  és több alom is született tőle. Majd később eladásra került, és egy új kennel alapító szukája lett. Ira és Irina a Határvári kennelbe kerültek és tőlük is több alom született.  
       
Rengőhegyi-Ormán Ízisz
/Bars Aborigenes MET. 27 - Purga MET. 35/
Világgyőztes szuka 1992
Az első magyar tenyésztésű világgyőztes
tulajdonos: Rengőhegyi-Ormán kennel
Rengőhegyi-Ormán Odyra
/Csuk MET. 117 - Purga MET. 35/
Hungaria Champion, munkavizsga
tulajdonos: Barkaberek kennel
Az 1990-es években a fajta virágkorát élte. Ezen időszakból mindenképp meg kell említeni a következő egyedeket és kenneleket a teljesség igénye nékül:
 • Zek - Klubgyőztes  - Fruci kennel
 • Füles - Klubgyőztes
 • Sosa - többszörös győztes
 • Vállalkozó Ati - Európagyőztes 1993
 • Barkaberek kennel - alapító szuka - Rengőhegyi-Ormán Odyra
 • Széldémon kennel - alapító szuka - Írtisz-völgyi Csajka
 • Szibériai-Ordas Altaj Lupi - Világgyőztes 1996 -

Ezek mellett rengeteg kisebb kennel alakult és születtek az almok. A nyomonkövetés a fajta alakulásának ezen időszakában igen nehéz  A rendelkezésre álló adatok hiányosak vagy teljes egészében hiányoznak. Így tényleges következtetéseket  ezen időszakra vonatkozóan nem lehet megállapítani.

Bár tény hogy a lajkás élet ekkor volt talán a legaktívabb az országban. A Karakán Klubon mint fajtagondozó klubon belül megalakult a lajka baráti kör. A Baráti Kör programokat biztosított a lajka tulajdonosok számára mint vadászati képzés, baráti találkozók,közös séták, stb. Határozott céljuk volt a fajta vadászösztöneinek fenntartása így  a tenyészszemlék részét képezte a képességvizsgálat is.

Feladatul tűzték ki a fajtanépszerűsítését, ezt ott akkoriban tökéletesen sikerült, misem bizonyítja jobban a fentebb leírt gomba mód felbukkanó lajka kennelek sora.

Rengőhegyi-Ormán Szonja
/Csuk MET. 117 - Volpi MET.? /
Fiatal Európagyőztes és Fajtagyőztes 1993
forrás: Zalai Hírlap - Arcanum
Vállalkozó Alma
/Jepetto MET. 129 - Toportyán Facér MET. 84/
Európagyőztes 1993, Hungaria Ch., Hungaria Veteran Ch.
3*Veteran Best in Show, munkavizsga
tulajdonos: Kara-Kitáj kennel
Toportyán F alom törzskönyve
Rengőhegyi-Ormán I alom
Csuk
/Hadim - Berta/
Világgyőztes 1992
tulajdonos: Rengőhegyi-Ormán kennel
Csuk szintúgy a Rengőhegyi-Ormán kennel egyik importja volt. Csuk kiváló fedezőkan volt. Kiemelkedő utódai:
 • Rengőhegyi-Ormán Szonja - Fiatal Európagyőzes és Fajtagyőztes
 • Rengőhegyi-Ormán Odyra - Hungaria Champion
 • Kereszttúri Rettenetes Princ - HPJ
 • Rengőhegyi-Ormán Réna - Hungaria Derby Győztes
 • Rengőhegyi-Ormán  Maluk - Fiatal Klubgyőztes
 • Rengőhegyi-Ormán Tara - Hungaria Champion
Sosa
/Csarsi VRKOS 4545/lzs - Aja VRKOS 7921/lzs/
Fajtagyőztes, CACIB, CAC győztes
Szibériai-Ordas Altaj Lupi
/Kékesi Alán MET. 130 - Fekete-Ördög Janka MET. 179/
Világgyőztes 1996
Hungaria Champion
Zek
/Buran VRKOS 7565/lzs - Selyma VRKOS 6008/lzs/
Klubgyőztes, Fajtagyőztes, CAC
A magyarországi 1993-as Európakiállításra több mint 20 lajka volt nevezve (rekord nevezési létszám)!
- Rengőhegyi-Ormán Szonja Fiatal Európagyőztes, Fajtagyőztes
- Vállalkozó Alma Európagyőztes
- Vállalkozó Ati Európagyőztes (Alma testvére)
A Fiatal Európagyőztes kan címet sajnos nem tudni kikapta.

1994-ben Jancsó Lászlóné Marika és leánya Jancsó Julianna, megalapítják a Kara-Kitáj kennelt. A kennel alapító szukája, Vállalkozó Alma volt.
Az első alom kiemelkedő egyedei:
- Kara-Kitáj Angel - Holdfény-Árnyéka kennel
- Kara-Kitáj Afra - a tenyésztő tulajdonában maradt

A második alom Almától és Széldémon Azeemtól született 1995-ben. Az alom kiemelkedő egyedei:
- Kara-Kitáj Bajnák valamint
- Kara-Kitáj Bessz Bajka voltak.


Hazai lajkások kimagasló sikereket könyvelhettek minden nagyobb európa és világkiállításon ahova nevezeték kutyáikat.  A sikerek sora 1996-al kezdődött és szinte megszakítás nélkül tart még napjainkig is. Ezen sikereket egy külön fejezetben fogom megismertetni.

Az 1990-es évek végén az országban élő két kiemelkedő kan versengett a haza kiállítások díjaiért.
Ch. Barkaberek Duhaj Vityka és Ch. Kara-Kitáj Dar, mindkét kan kimagasló kiállítási eredményeket tudhatott magáénak. Barkaberek Duhaj Vityka azonban jelentősebb nyomott hagyott a tenyésztésben mint Dar.

A tenyésztésben a Kara-Kitáj kennel idegen vérvonalú külföldi pároztatásokkal próbálja bővíteni a beszűkölő génállományt hazánkban.

A 2000-2002 évek közötti időszak a virágkor utolsó egyben záró időszaka volt a lajka tenyésztésünkben.  Ezekben az években még évi több alom született az országban, A kiállításokra jellemzően 2-5 lajka volt nevezve ezen időszakban.

A Karakán Klub Lajka Baráti Köre minden igyekezete ellenére a fajta iránti érdeklődés megcsappant. A Lajka Baráti Kör éves táborozással, közös képzési napokkal, versenyekkel és sétákkal színesítette a lajkások életét. S azok a lajka táborok fergetegesek voltak.
Crying Wolf Indra
/Rengőhegyi-Ormán Forrest MET. 654 - Kara-Kitáj Fáma MET. 916/
Fiatal Európagyőztes és Fajtagyőztes 2003
5*CAC, 4*Fajtagyőztes
Arctic Legend Gwasjka
/Cimz Oridzinalis - Kara-Kitáj Galka/
Holland import
tulajdonos: Kara-Kitáj kennel
Imka
kölyökként az első csapáján
tulajdonos: Alpesi kennel
Barkaberek Duhaj Vityka
/Írtisz-völgyi Emír MET. 222 - Rengőhegyi-Ormán Odyra MET.141/
InterChampion, Hungária Champion
Kara-Kitáj Dar
/Írtisz-völgyi Emír MET. 222 -Vállalkozó Alma MET.174/
InterChampion, Hungária Champion
Lajka tábor - Cserkeszőlő 2000
Cserkeszőlő lajka tábor - 2000
engedelmességi verseny csoportkép
2003-tól kezdődően évi egy lajka alom került törzskönyvezésre az országban.

A Kara-Kitáj kennel valamint a leszármazottakra épülő kennelek (Crying Wolf, Szibériai Vadász, stb.) biztosították a hazai törzskönyves állomány fenn maradását. A kiállításokra nevezett lajkák száma átlagosan 0-3 közé esett vissza, és ez mind a mai napig így is maradt.

A fajta népszerűsége végképp elillant, a fajtát már csak a fanatikusnak mondható rajongók tartják és éltetik. Ezen népszerűség vesztésnek oka lehet maga a fajta is, hiszen egy aktív vadászkutya, hiperaktív igényeivel nem igazán alkalmas a rohanó élet hétkönapjaiba.

A Kara-Kitáj kennel importáljta 2008-ban Arctic Legend Gwasjkát Hollandiából aki Cimz Oridzinalis litván import kan és Kara-Kitáj Galka kölyke. Ettől az évtől kezdve a magyarországi lajka tenyésztés főpillére a Kara-Kitáj kennel egészen 2018-ig egyedüli kennelként működött az országban.

2016-ban az Alpesi kennel által újabb import kutya érkezett. Imka Litvániában született, jó vadászkutya volt. Sajnos egy vadászbalesetben életét vesztette 2021-ben. Imka nem került tenyésztésbe, kiállítási eredményei:CAC, CACIB győztes.

Agapa Anika Vevos
/Avar Kamiro Valachia CMKU 693 - Begila Samvara Origin CMKU 726/
Hungaria Junior Champion
Ch. Agat
Az Alpesi kennel alomjának apja
Kara-Kitáj Rhea
/Gosha PKR-V 17279 - Kara-Kitáj O-ya MET. 10/
A Kara-Kitáj kennel legfiatalabb reménysége
Tábor 2016
Csoportkép az utolsó táborról -2016
talán hamarosan újra találkozhatunk
2018 év elején megszületik az Alpesi kennel első alomja. Kara-Kitáj Ogra 4 gyönyörű kölyöknek adott életet. Az alom apja Ch. Agat orosz import Litvániában élő kan volt. Az Alpesi kennelben egyenlőre több alom nem született. Így a Kara-Kitáj kennel lett ismét az egyedüli aktív tenyészet az országban.

Újabb import kutya érkezett országunkba - Agapa Anika Vevos, nagyon szép kiállítási eredményeket ért már el, ez idáig tenyésztésbe nem került.

Országunk tenyésztőitől a következő országokba kerültek kutyák információim szerint:  Csehország, Szlovákia, Németország, Hollandia, Spanyolország, Ausztria, Finnország, Románia, USA.

A jelenlegi információk birtokában kijelenthető, hogy az országunkban élő lajka állomány sajnos rokonságban áll a következő országok lajkáival:  Csehország, Szlovákia, Hollandia, Lengyelország. De igazából bárhol felbukkanhat egy-egy leszármazott, távoli rokona bármelyik lajkának. A tenyésztőknek figyelniük kell hogy mérsékeljék a beltenyésztést, az idegen vérvonalú egyedek esetében is célszerű legalább 8-9 generációig visszavezetni a vérvonalakat.

Aki ma lajkát szeretne az országban, annak éveket kell várnia egy kiskutyára. A kiskutyára várók sok esetben inkább a gyorsabb utat keresik és a fel-fel bukkanó ismeretlen száramzású lajkának mondott szaporítótól származó egyedeket választanak. A jobbik eset ha külföldről hoznak be kiskutyát, ami az elmúlt években jó párszor meg is történt. Azonban információk hiányában itt nem tudok beszámolni róluk.

A jelenlegi hazai törzskönyvezett élő nyugat-szibériai állomány megközelítőleg 100-120 példány.

Nagy Margit 2021


Lajkák
All rights reserved - Copyright
NaMar - Nagy-völgyi Favor kennel
2004-2024
Vissza a tartalomhoz