Vadászat lajkával - Lajkák

Lajkák
Fontos ismerni egy fajta múltját, hogy értsd a jelenét, hogy lásd a jövőjét ...
Tartalomhoz ugrás
Vadászat lajkával
Lajka  mindenes vadászkutya az apró vadtól a nagy vadig (a kis mókustól egészen  a barna medvéig) terjed használhatósági területe!

A lajka  némán keres s némán üldözi-követi a zsákmányt, messzire száll hangja ha a  vadat megtalálta, megállította. Mérsékelten ugat,hangosan kitartóan, ez  elég ahhoz hogy a vadász a kutyát megtalálja s felkészüljön a lövésre.

A  lajka nem ugrál fel a fatörzsre s nem is próbál meg felmászni a fára vagy harapdálni az ágakat, fára csaholás közben. (Fára csaholás - treeing)

Oroszországban a  vadászok mind a mai napig elõszeretettel használják a lajkákat  vadkacsavadászatokon is mint elhozókutya!  
Crying Wolf Indra és Tunguzkai-Vadász Brónya
fára csaholás közben -treeing-
tulajdonos: Nagy Margit - HU
Geleta József (1895-1965)  író, kutató novellája tökéletes bepillantást enged  a Szibériai prémvadászok életébe. Az író novellája 1935. decemberi Nimród Vadászújságban jelent meg.

Forrás: Arcanum
Khanti és Chyenna jávorszarvast állítanak
tulajdonos: Eirik Krogstad - Norvégia
Párban dolgozó lajkák medvével
fotó: Galina Katona - RU
Gass Lieskova Skala 15 hónapos
tulajdonos: Marián Jasik - SK

Jávorszarvas:
A jó  lajka felveszi a friss jávor csapát, némán követi. Mikor megtalálja a  jávort, megközelíti anélkül hogy elijesztené. Ha szarvas nem szalad el,  akkor a lajka ugatni kezd. Ha a jávor támad –agancsaival, patáival-,  az  eb agresszívabban ugat. Ha a szarvas nem támadja a kutyát, annak hangja  szelídebb, s néhány ilyen esetben farok csóválva ugat. Az eb sok időt  tölt, sokszor  órákat a szarvas mellett. Előfordulhat hogy  a szarvas  folytatja a legelést, de fél szemmel mindig a mellette lévő kutyát  figyeli.Medve:
A jó  vadász lajka, ha olyan területre visszük ahol medvék is élnek, erős  izgatottságot kell hogy mutasson amikor megleli a friss medve csapát,  illetve erős  reakciókat a medve felé amikor megtalálja azt.
A  csapát némán s gyorsan követi, a medvét a megtalálás pillanatában azonnal támadja –ugasson hangosan, s rámenősen-. A barna medve nem  mászik fára, de ha a kutya csak ugat s távol tartja magát a medvétől, az  bizony elmegy. A kutyának  a medvét tartania kell, támadja azt a  lágyékánál és csípkodja, harapja azt hátulról. Körözzön a medve a körül, s próbálja azt helyben tartani.Vaddisznó:
A jó  disznós lajka, a friss disznó csapát felveszi, némán s gyorsan követi  azt. Amikor a disznót meglátja, támadja azt azonnal. Akadályozza meg,  hogy a disznó elszaladjon, ezért azt támadja keményen,  csípkodja  a lágyékánál. Míg kitartóan és hangosan ugat, körözzön a disznó körül, ha szükséges támadja azt bátran. Az eb legyen óvatos, lehetőleg kerülje el a disznó  általi sérüléseket. Ehhez szükséges hogy rámenősége mellett kellően óvatos legyen és megfelelő távolságot tartson.
Kara-Kitáj Ogra
Kara-Kitáj Ogra sebzett vad utánkeresése közben
tul: Hirschler Richard - HU
A magyarországi vadászati lehetőségek figyelembe vételével elmondható, hogy lajkáinkat vaddisznós vadászaton (hajtásban vagy magánvadászaton) tudjuk alkalmazni. A vaddisznó vadászatán kívül még sebzett vadak utánkeresésére is alkalmazhatók kutyáink.

A sebzett vad utánkeresése, elsődleges célja a sérült vad szenvedésének mihamarabbi megszüntetése, valamint az értékes vadhús terítékre kerítése. A vércsapa munka a sérült vad nyomának követését jelenti! A csapa kidolgozása pár órástól a több órás (24-48 órás) csapákat is jelenthet. A csapázás rendszerint vezetéken történik. A sebzett vadak utánkeresését, mesterséges vércsapán is lehet gyakoroltatni kutyáinkkal.
Lajkák
All rights reserved - Copyright
NaMar - Nagy-völgyi Favor kennel
2004-2024
Vissza a tartalomhoz