Sportok lajkával - Lajkák

Lajkák
Fontos ismerni egy fajta múltját, hogy értsd a jelenét, hogy lásd a jövőjét ...
Tartalomhoz ugrás
Sportok a lajkával
Ellen Geritsen - NL - kelet-szibériai lajkáival
Dummy workingtest
Kifejezetten retrievereknek szóló sport. A working testet standard dummy-val (500 grammos zöld vászonzsák) rendezik,  szárazföldi és vízi elhozások egyaránt lehetnek, egy feladaton  alacsonyabb osztályokban egyszerre egy, később akár több kutya is  versenyezhet. A feladatok lehetőség szerint minél inkább próbálnak valós  vadászati szituációkhoz hasonlítani, melyek közben a lövést  többnyire riasztópisztolyból adják le.

Ezt a sportot hobbiszinten lehet űzni lajka kutyánkkal, a workingtesteken fellelhető feladatok, tökéletes arra hogy lajka kutyánkat mind szellemileg, mind fizikailag lefárasszuk!
Gl-Amur dummy elhozás
nyugat-szibériai lajka
tulajdonos: Nagy Margit - HU
Krasa Ohot Gl-Amur bikejöring edzés
Krasa Ohot Gl-Amur bikejöring edzése
tulajdonos: Nagy Margit - HU
Bár a lajkák vadászkutyák, és igazán boldogok, felszabadultak csak vadászatmámorában tudnak lenni. Mégis sok lehetõség adott ma már ahhoz hogy kutyáinkat lemozgassuk, vaddisznóskert híján. Ilyen lehetõségek a

  • dog dancing
  • bike-jöring, fittebb gazdiknak ajánlhatom még a cani-crosst is
  • agility - bár ne várjuk el kutyánktól hogy agility bajnok legyen
  • obedience
  • mantrailing
  • dummy workingtest

Ez csak néhány sport azok közül amelyekkel fizikailag és agyilag is le lehet fárasztani a lajkákat.  A fentebbi sportok közül legközelebb talán mégis a mantrailing  valamint a dummy workingtest áll a lajkához. Illetve minden olyan sport űzhető a lajkával amire lajkánk fogékonyságot mutat, mert a legfontosabb a közös kikapcsolódás kutyánkkal, és hogy az együtt végzett tevékenység mind gazdának, mind a kutyának örömet okozzon!


Ismerkedjünk pár szó erejéig a fentebb említett sportokkal:Crying Wolf Indra és Max szinkron elhozás dummykkal
tulajdonos: Nagy Margit - HU
Derek apport
Zharok dummy elhozás
nyugat-szibériai lajka
tulajdonos: Ellen Gerritsen - NL
Mi az a bike-jöring?
A sportág alapvetően terepkerékpározó sport, kutyások számára. E  sportágban ugyanis a kutya és az ember halad a kijelölt versenypályán  egy szárral összekötve. A feladat: minél hamarabb megtenni együtt a  versenytávot. Ennek érdekében nem szabad hagyni, hogy csak a kutya húzza  végig a kerékpárost, hanem segíteni kell a kutyának azzal, hogy a  kerékpáros teker. Ha jó kondiban van a gazdi és a kutya is, akkor  élvezetes igazán a tempó.

Ide tartoznak még az egyéb szakágak is, mint szánhúzás, pulka,  sí-jöring, valamint a canicross -terepfutás kutyával-!

Nagyon fontos hogy ezeket a sportokat csak megfelelő felszerelés birtokában
valamint egészségügyileg ellenőrzött kutyával szabad el kezdeni!!!
Holly z Letné bikejöring, Arnica z Malinoveho Kere cani-cross közben - nyugat-szibériai lajkák
tulajdonos: Ivana Maliková - CZ
Mi az obedience?

Az Obedience sport, engedelmességi feladatokon keresztül teszi próbára a  kutya-gazda párosokat. Nagyon pontos, koncentrált és gyors munkát vár  el a párosoktól mindezt úgy, hogy a kutya örömmel hajtsa végre a  feladatokat.

A versenyek rendszerint csoportos feladattal kezdődnek ahol több kutyának probléma nélkül, egyszerre kell dolgoznia a pályán. A továbbiakban mind a feladatok sorrendje, mind a lábnál követés feladat  minden versenyen más, (csak az egyes elemek ismertek) ezért a versenyen  egy segédbíró vezényel. A feladatok között a szociális jutalmazás,  dicséret megengedett. A verseny különböző szinteken tartalmaz még apport, akadály,  megállítás, szagazonosítás, pozíciós és távolság kontroll feladatokat.


szánhúzás
Malysh és Leshiy szánozás közben - kelet-szibériai lajkák
tulajdonos: Ellen Gerritsen - NL
Misjko obedience
Misjko obedience - fém apport akadályon át
nyugat-szibériai lajka
tulajdonos: Ellen Gerritsen - NL
Mi az a mantrailling?

Mantrailling vagy személykeresés. Kutyáink veleszületett képessége az egyes emberek egyedi szagának beazonosítása, azt sok szag közül képesek kiválasztani, fejben tartani, követni.A kutya képes erre a feladatra erdős-bokros, fűvel borított területen, vagy akár kemény felületű, útburkolattal fedett városi környezetben úgy, hogy munkája közben figyelmen kívül hagyja az egyéb, zavaró szagforrásokat.
Összességében a mantrailing egy összetett, a kutya természetes ösztöneit jól kihasználó tevékenység, ahol azonban a tudatos, jól felépített tanításnak, és a kutyába vetett bizalomnak legalább akkora szerepe van. Változatos és izgalmas, de elkötelezettséget és kitartást igényel.
Namilla mantrailling
Legend of Flaxfield Namilla in mantrailling
tulajdonos: Taika Brandorf - Belgium
Namilla mantrailling
Legend of Flaxfield Namilla in mantrailling
tulajdonos: Taika Brandorf - Belgium
Namilla mantrailling
Legend of Flaxfield Namilla in mantrailling
tulajdonos: Taika Brandorf - Belgium
Mi az agility?

A sportot leginkább a lovas díjugratáshoz tudnám hasonlítani, a gyökerei a lovaglásból erednek. A hetvenes években egy angol lovastiszt egy díjugrató verseny színesítésére találta ki, hogy a kutyák is csináljanak valami hasonlót. Annyira megtetszett mindenkinek, hogy rá nemsokkal megszületett az agility szabályzata, és komoly versenyeket rendeztek. Az agility olyan sport, amelyet minden kutyával űzhető.


Sára Alca od Horusického Rybnika nyugat-szibériai lajka
tulajdonos: Milada Dostalova - Czeh Republic
Sheyga agility
Azart Ohoty Sheyga agility közben
tulajdonos: Jolanda de Haas - No
"Mi az a Dog Dancing?

A Dog Dancing, vagy Dogdance egy kifejezetten magas szintű engedelmes  hobbisport, ami az 1990-es években született meg, A  sima bal oldali heelwork - szabadon követés- kiegészült még számos pozícióval, illetve  trükkökkel, így már teljes koreográfiákat tervezhettek a kutyák  felvezetői. Ezt, a zenére felépített kész koreográfiát kűrnek nevezik és  a páros (kutya-gazda) egy adott méretű ringben adja elő a bíróknak,  akik technikai és művészi szempontok alapján pontozzák azt.

A Dog Dancingnek két kategóriája van, a Heelwork To Music (HTM) és a Freestyle. Egy kűr lehet táncos, művészi, történetmesélős, vicces... és innentől csak a fantáziánk szabhat határt, hogy milyet tervezünk."

Ha kutyánkkal nem is akarunk kűröket összeállítani, de néhány trükk megtanulása, változatosabbá tudja tenni a kutyával való foglakozást.  Ilyen trükkök lehetnek például - szlalom, pacsi, nyuszi, tolatás, stb.
dogdancing trükk
Krasa Ohot Gl-Amur nyugat-szibériai lajka
trükk tanulás közben
tulajdonos: Nagy Margit - HU
Lajkák
All rights reserved - Copyright
NaMar - Nagy-völgyi Favor kennel
2004-2024
Vissza a tartalomhoz