orosz-európai lajka őstörténet - Lajkák

Lajkák
Fontos ismerni egy fajta múltját, hogy értsd a jelenét, hogy lásd a jövőjét ...
Tartalomhoz ugrás
Az orosz-európai lajka őstörténete
Dimitrij Vladimirovics Furtov
/1926-1995/
A Moszkvai Vadászati és Halász Társaság (MOOiR) lajka tagozatának orosz-európai lajka szekciójának volt vezetője 40 évig. A tenyésztési munkák megalapozása mellett, Furtov hozta létre a fajta archívumát, valamint mint kinológus, bíró a moszkvai vadászati kiállítások szervezésében, bírálataiban is aktívan részt vett.
Edmund I. Shereshevsky
1907-1981

1944-től a VNIIOZ tenyésztelepének egyik vezető kutatója lett, ahol az orosz-európai lajkák tenyésztési projektjét vezette. Shereshevsky javaslata alapján kerültek elfogadásra az első standardek.
Furtov  cikke alapján

Az orosz-európai lajka hazája a Szovjetunió európai részén található északi erdősáv. A főrégió Komiföld, ahonnan ezek a kutyák származnak. Erre utal a fajta régi elnevezései is: komi lajka, komi-zürjén lajka. A fajta tenyésztése több helyszínen kezdődött meg (Moszkva, Leningrád, stb.). A VNIIOZ tenyésztelepei is meghatározó szerepet játszottak a ma ismert orosz-európai lajka kialakulásában. A VNIIOZ tenyésztelepe először Moszkva erdős részén került kialakításra azonban a későbbiekben Kirovba költöztették.
Ch. Putik
VRKOS 65/l
/Muzgar- Pituh II./
16 éves koráig élt
Pomka
VRKOS 76/l
/Muzgar - Pituh II./
Beltenyésztés
A zigótát létrehozó ivarsejtek között genetikai rokonság van. Következménye a homozigóta gének arányának növekedése, a variabilitás csökkenése.
A VNIIOZ tenyésztelepe jelentős szerepet játszott a mai orosz-európai lajka fajta kialakulásában. E. I. Shereshevsky vezetőkutató egy merész kísérletbe kezdett. A mai orosz-európai állomány ősapja-ősanyja Ch.Putik VRKOS 65/l valamint Pompka VRKOS 76/l voltak. Putik és Pomka alomtestvérek voltak, 1946. július 07-én születtek további 3 alomtestvérükkel együtt. Szüleik Muzgar egy fekete-fehér kan Komiföldről, anyjuk egy hanti típusú nyugat-szibériai lajka szuka Pituh II.

Putik champion címet szerzett a moszkvai vadászati kiállításon 1953-ban majd az azt követő két évben megvédte címét.

Putik fedezte Pomkát, az ebből származó utódok számos pozitív javulást mutattak, mint például a fejforma javulását, valamint a kívánt fekete-fehér szín elérését. Ennek a vonalnak minden híje kiváló testalkatú és jó munkaképességű volt.

A beltenyésztés iránti lelkesedés azonban számos esetben negatív eredményeket is hozott, szükségessé vált új vérvonalak bevonása.
Hamarosan csatlakozott a Putik vonalhoz Druzsok VRKOS 103/l aki a Bublik I. vonalat képviselte. Druzsok Szentpétervárról érkezett. A vonal hímjeire jellemző volt az erős csontozat, valamint a megfelelő kívánt fekete-fehér szín átadása az utódoknak. A legfontosabb hogy idegen vérvonal volt a Putik vonal kutyáihoz.

1960-ban felbukkan Sharik  -tul. P.P. Boriszov-, a Komi területről hozott ismeretlen származású kan. A kan és utódai alkotta csoport, érezhetően gyengítette a beltenyésztés káros hatásait. Valamint az utódok erős ösztönökkel rendelkeztek nagyvad iránti vadászatra is.

Ebben az időben több más kan is részt vett a tenyésztésben:
- Jack VRKOS  108/l ismeretlen eredetű szürke kan
- Sobol - Volchka Pleyeara tartományból
- Sultan - Komiföldről
A fenti egyedek nagyon jó testalkatúak és bizonyítototan jó munkaképességűek voltak. A pozitív tulajdonságaikat tovább adva megszilárdult a meglévő orosz-európai állomány.
Ch. Grinda
/Putik - Pomka/
1950-04-17
Ch. Mologa
/Putik-Pomka/
1956-05-10
Lehetetlen beszámolni a tenyészállományról amely eddigre jelentős mennyiségben "halmozódott" fel. De a legkiemelkedőbbek közül meg kell jegyezni:
 • Ch. Grinda VRKOS 92/l
 • Ch. Nocska VRKOS 1044/lre
 • Ch. Grinda II. VRKOS 1009/lre
 • Ojra VRKOS 1003/lre
 • Ch. Laga M-216
 • Galka VRKOS 1142/lre
és még sokan mások. A fenti említett kutyák Putik és Bublik I. vonalából származtak. A moszkvai tenyésztéi munka eredményeként a fajta elegendő génállománnyal rendelkezett amellyel már lehetőség nylít a céltudatos tenyésztési további bővítésére.

1964-re a fajta kialakulása befejeződött. Az állomány elemzése számos kiállítási valamint vizsga eredmények alapján megerősítette a fajta jó munkaképességeit. Kezdett egyre népszerűbbé válni a vadászok körében.

Azonban még mindig sok negatív tulajdonság volt a fajtában. Ezek az a tipikus színű utódok, nem megfelelő - kevés- csontozat, kevés izomzat, hosszú test (nem megfelelő testarányok).Ebben az időszakban még nem minden egyed rendelkezett zárt-teljes 4 generációs törzskönyvvel.
Ch. Nocska
/Kutik - Holva/
Ch. Irgiz
/Druzsok - Gamma/
Bublik I. vonal
Ch. Dunaj
/Bublik II. - Csara/
Bublik I. vonal
Ch. Hor
/Ch. Irgiz - Galka/
Bublik I. vonal
Ekkor Moszkvában 3 tenyészvonal létezett:
Ch. Putik VRKOS 65/l vonala, melyből számos olyan utód került ki akik jól örökítették adottságaikat. Ide tartoztak Kutik VRKOS 111/l,  Ch. Muzgar VRKOS 1002/lre, Dimok  VRKOS 1008/lre, Ajax VRKOS 1083/lre, és Mishka VRKOS 1175/lre. Valamennyi kan kiváló testalkattal és kiváló munka tulajdonságokkal rendelkezett.

Bublik I. vonalából kikerült meghatározó kanok:
 • Druzsok VRKOS 103/l
 • Ch. Irgiz VRKOS 118/l
 • Ch. Dunaj VRKOS 1037/lre
 • Baroncsik VRKOS 1363/lre
 • Ch. Hor VRKOS 1178/lre

A Bublik I. vonalból származó egyedek kedvezően befolyásolták a fajtát,  többek között megerősítették a csontozatot.

Sharik vonala mely magában foglalta többek között Chernish I. M-38/l, Karaj VRKOS 1426/lre, Bek 1425/lre. A vonal egyedeit kiegyensúlyozott karakter valamint nagyvadakra mutatott erős vadászhajlam jellemezte.

Nagy érdeklődés kísérte a génkészletet gazdagító és később kiváló tenyészvonalakat adó keresztezéseket, néhány vonal a mai napig él.

A génkészlet gazdagítására más régiók fedezőkanjait is igénybevették mint például: Chibruk Jaroszlavból, Sharik VRKOS 1015/lre Vologdából, Ch.  Malysh VRKOS 1228/lre és fia Ch. Murzik  VRKOS 1608/lre Kalininból valamint Ch.Bublik II. Leningrádból.

A populáció számának növekedésével együtt akutyák azonos típusúvá váltak, rögzült a fajtára jellemző fekete-fehér szín, tovább javult a fejforma, a csontozat erősebb lett, a viselkedés kiegyensúlyozottabbá vált. A különböző versenyeken az orosz-európai lajka kezdett előtérbe kerülni.
Ch. Murzik
/Ch. Malish - Tajga/
1968-06-05
Ch. Bublik II:
/Vernij - Ch. Nocska/
1965 környékén egy újabb vérvonal alakult ki, mely Dzsoj M-60/lre-re és annak utódain alapult.  Dzsoj aktív részese volt a tenyésztési munkának. Ezen vonal tagjai főleg egy szukától Ch. Nocskától VRKOS 1044/lre származtak. Dzsoj és utódai erős csontozatot, jó fültartást, sötét szemeket örökítettek.
Utódai:
 • Dick VRKOS 1087/lre aki bár kevés utódot hagyott maga után de mégis nyomott hagyott a tenyésztésben
 • Urman VRKOS 1041/lre az 1974. évi kiállítás bajnoka
  Urmantól két ígéretes utód is született
  • Kucsum VRKOS 1384/lre
  • Bobrik VRKOS 1336/lre

  Az 1970-es évekre a kutyák száma és minősége jelentősen megnőtt. Az egyedek teljes zárt törzskönyveket kaptak.

  1972-ben  érkezett Csan VRKOS 1302/lre. Csan tovább javította a a külső megjelenést, valamint a munkaképességeket. Jó eredményeket értek el vele a Putik valamint a Bublik I. vonalakból származó egyedek párosításával.


  ch. Urman
  /Dzsoj - Nocska /
  Bobrik
  /Ch. Urman - Ch. Sanka/
  A tenyésztésben a fent említett vonalakon kívül még további kanok vett részt a moszkvai  csoport munkájában a teljesség igénye nélkül:
  • Ch. Ajan  M-172
  • Ch. Indus 1132/lre
  • Dik
  • Vajgacs M-23
  • Sokol 1348/lre
  • Kors 1833/lre
  • Csarish 1750/lre
  • Ch. Dik 1882/lre
  • Ch. Abrek 2143/lre
  A kanok szerepe nagy a tenyésztésben de nem feledkezhetünk meg a szukákról sem, akik jelentős mértékben hozzájárulnak a fajta szaporodásához. A szukákat eleinte minden korlátozás nélkül fedeztethetők voltak. Azonban az utódok minőségének erőteljes javítása érdekében csak jó testalkaltú, kiváló vadászösztönű szukákat vontak csak tenyésztésbe.

  A moszkvai csoport orosz-európai lajkái utódaik által jelentősen befolyásolták az oroszországi állomány minőségét.A MOOiR nem csak a fajta tenyésztésében de annak népszerűsítésére, megismertetésére is sok időt fordított. Így a MOOiR a fajta kiválasztott képviselőit nemzetközi kiállításokre nevezték. Így láthatták az emberek Ch. Irgiz-t Csehszlovákiában, még Ch. Boj-t és Ch. Tajga II-t Magyarországon.


  Jack
  /Dzsoj - Ch. Nocska/
  Dzsoj M-60/lre fia
  Tajga II.
  /Zur-Alma/
  1971-es budapesti vadászati világkiállítás Világgyőztes címet nyert orosz-európai lajka szukája
  Lajkák
  All rights reserved - Copyright
  NaMar - Nagy-völgyi Favor kennel
  2004-2024
  Vissza a tartalomhoz