Ausztria WSL tenyésztés története - Lajkák

Lajkák
Fontos ismerni egy fajta múltját, hogy értsd a jelenét, hogy lásd a jövőjét ...
Tartalomhoz ugrás
Az ausztriai nyugat-szibériai lajka tenyésztés története
Osztrák tenyészkönyvek
Sokan úgy gondolják, hogy a fajta kutatók ölébe pottyannak az adatok. De ez nem így van. Sok-sok kutatás, adategyeztetés előzi meg egy-egy anyag elkészültét.

Szerencsés helyzetbe kerültem, mert az osztrák tenyészkönyvekhez hozzáférhettem, így ismertté vált az osztrák nyugat-szibériai lajka tenyésztés története.... Az itt feltüntetett adatok a saját kutatásaimon alapszanak! A törzskönyvek adatait csak a fellelt információ morzsák alapján próbáltam kiállítani - megerősítve az adatok nincsenek-, ahol hiányoznak adatok azok számomra nem ismeretesek.

Az ÖKV 1883-tól kezdve  adta ki tenyészkönyveit, melyben az adott évben született és regisztrált egyedekre vonatkozó adatokat publikálták. A tenyészkönyvek nagyban megkönnyítik a fajta kutatók munkáját.Az Österreichischer Kynologenverband az első nyugat-szibériai lajkát  1985-ben regisztrálta. Az ÖHZB WSL 1 regisztrációt a bolgár tenyésztű A Billy kapta, aki 1983. október 29-én született. Szülei: Ajan és Laika voltak.  A Billy kiállításokon is sikeresen szerepelt többek között tulln győztes címet szerzett. Azonban tenyésztésbe nem került.

A következő regisztrációra újabb négy évet kellett várni, amikor is Magyarországról importálták Rengőhegyi-Ormán Daszja-t. Daszja tenyésztője Szabóné László Krisztina volt. Daszja 1989. március 14-én született. Szülei Mátai-Szaján Dusán (Kucsumbek MET. 1. - Szaján Kroska MET.2.)  és a lengyel import Akita Aborigenes voltak.

Az 1990-ben került regisztrálásra Írtisz-völgyi Cserkész (ÖHZB WSL 3), aki szintúgy magyarországon született. Tenyésztője Kotsis Levente. Cserkész testvére  Írtisz-völgyi Csaja (ÖHZB WSL 5) 1991-ben került bevezetésre a tenyészkönyvbe.
A Billy
ÖHZB WSL 1
fotó: Pes prítel clovéka - 1986
Az importok sora itt nem állt, még 1991-ben érkezett Wippel's Katincka (ÖHZB WSL 4) Oroszországból. Katincka 1990. augusztus 14-én született Moszkvában. Szülei: Ingur  5838 és Vohma 7229 voltak.

2 év kihagyás után 1993-ban újabb lajkák érkeztek Ausztriába. Igra Bis Cs (ÖHZB WSL 7) Csehországban született két orosz import kutya (Tom és Mida) kölykeként 1993. március 25-én. Tenyésztője Beatrice Izakova.  

Valamint az anyaországból érkezett Belka (ÖHZB WSL 7), aki 1992. január 20-án született. Szülei: Singis - Belka voltak.Mida és Tom
Igra Bis Cs szülei (ÖHZB WSL 6)
fotó: Beatrice Izakova
1997-ben került regisztrálásra Belka testvére Tschara (ÖHZB WSL 8) és még ugyanebben az évben megszületett Ausztria első és ez eddig egyetlen regisztrált  nyugat-szibériai lajka alomja. Az alom 1997. július 09-én született. A von Jakutien kennelben, tenyésztőjük Simon Margit.

A kölykök pedig
  • A'Deus von Jakutien
  • A'Strelka von Jakutien
  • A'Belka von Jakutien
  • A'Tschara von Jakutien

Az alom szülei a Csehországban élő Rom és Tschara voltak. Regisztrációs adataik ÖHZB WSL 9-12.


von Jakutien kennel
ÖHZB WSL 9-12
Fenja vom Bärenriegel
ÖHZB WSL 13 - Fotó Bärenriegel kennel
Az ÖKV tenyészkönyveibe utoljára 2014-ben regisztráltak nyugat-szibériai lajkát. A németországi import  Fenja vom Bärenriegel volt. Aki 2013. február 08-án született, szülei a holland tenyésztésű Legend of Flaxfield Faltaj és Afra vom Bärenriegel volt.

A fajta sosem lett népszerű Ausztriában. Bár tény, hogy jelenleg is van pár lajka az országban, azonban ők nem kerültek regisztrálásra.

Nagy Margit 2023-03-05
Lajkák
All rights reserved - Copyright
NaMar - Nagy-völgyi Favor kennel
2004-2024
Vissza a tartalomhoz