Ausztria REL tenyésztési története - Lajkák

Lajkák
Fontos ismerni egy fajta múltját, hogy értsd a jelenét, hogy lásd a jövőjét ...
Tartalomhoz ugrás
Az ausztriai orosz-európai lajka tenyésztés története
Osztrák tenyészkönyvek
Sokan úgy gondolják, hogy a fajta kutatók ölébe pottyannak az adatok. De ez nem így  van. Sok-sok kutatás, adategyeztetés előzi meg egy-egy anyag elkészültét.

Szerencsés helyzetbe kerültem, mert az osztrák tenyészkönyvekhez hozzáférhettem, így ismertté vált az osztrák orosz-európai lajka tenyésztés története.... Az itt feltüntetett adatok a saját kutatásaimon alapszanak! A törzskönyvek adatait csak a fellelt információ morzsák alapján próbáltam kiállítani - megerősítve az adatok nincsenek-, ahol hiányoznak adatok azok számomra nem ismeretesek.

Az ÖKV 1883-tól kezdve  adta ki tenyészkönyveit, melyben az adott évben született és regisztrált egyedekre vonatkozó adatokat publikálták. A tenyészkönyvek nagyban megkönnyítik a fajta kutatók munkáját.Az Osztrák Kennel Klub (Österreichischer Kynologenverband) az első orosz-európai lajkákat 1989-ben regisztrálta. Bizony rögtön három testvér érkezett Ausztriába az őshazából.  Dick, Djoi, és Lada - 1989. március 14-én születtek. Tenyésztésbe egyik egyed sem került. Kiállítási eredményeik hogy voltak-e egyáltalán kiállítva, nem ismeretesek.

A következő orosz-európai lajka 1992. május 23-án született Oroszoroszágban. S még eben az évben regisztrálta is az Osztrák Kennel Klub.

Raissa ÖHZB REL 4 számmal került rögzítésre. Szüleiről nincs adat - nicht gewiesen - a tenyészkönyvben. Raissa Österreich Junior Champion címet szerzett a kiállításokon!

Dick, Djoi, Lada
ÖHZB REL 1-3
Az importok sora 1993-ban is folytatódott, egy újabb testvér pár érkezett Ausztriába, még hozzá Magyarországról.  Az ÖHZB REL 5 és az ÖHZB REL 6 számon regisztrált egyedek tenyésztője Köcse Julianna volt.  Az ebek pedig Zalavölgyi Hétcsillag Annabell és Zalavölgyi Hétcsillag Alíz voltak. (Annabell és Alíz testvére az a  Zalavölgyi Hétcsillag Adél, aki Világgyőztes címet ért el felnőttként.)

Alízról további információ hogy egy-két kiállításra biztos hogy volt nevezve. Egy eredménye ismeretes, hogy CACA, BOB azaz Fajtagyőztes címeket nyert.


Zalavolgyi Hétcsillag Annabell és Alíz
ÖHZB REL 5-6
Az első alom ausztriában 1994.szeptember 13-án született, és a ÖHZB REL 7-11 számon kerültek a tenyészkönyvbe bevezetésre. A tenyésztő Kühr Richard volt.

A kölykök pedig:
  • Igor vom Heudörfel
  • Ivan vom Heudörfel
  • Illuin vom Heudörfel
  • I-Pünktchen vom Heudörfel
  • Ixifixi vom Heudörfel

Az alom szülei a magyar tenyésztésű és tulajdonú Fiatal Európagyőztes Hangaj Alaszka és Raissa voltak.


Hangaj Alaszka
MET. 76/92
A második alom 1995-ben a vom Stierofen kennelben születettek. Tenyésztőjük Baldauf Erich volt. Az almot az ÖHZB REL 12-14 számon regisztrálta a Kennel Klub. Az alomra vonatkozó további információk a tenyészkönyv sérülése miatt nem olvashatók. Az alom szülei Hangaj Alaszka és Zalavölgyi Hétcsillag Alíz voltak.

Az osztrák orosz-európai lajka tenyésztés ezzel a két alommal be is fejeződött.  

Újabb import egyedeket csak 17 évvel később, azaz 2012-ben regisztrált az ÖKV.

vom Stierofen kennel
ÖHZB REL 12-14
a második alom Ausztriában
Camüsch von Tiedenmoor
ÖHZB REL 15
Ebben az időszakban Németországból származó importok kerültek regisztrálásra mint

  • Camüsch von Tiedenmoor  - született 2005.07.11.,
  • Alko vom Schwarzen See - született: 2007.03.04.,
  • Don vom Tiedenmoor - született: 2010.04.04.

Camüsch és Don nem csak hogy egy kennelből származtak, de ráadásnak Camüsch Don nagybátyja is egyben. Hiszen Don anyja Caja vom Tiedenmoor volt.   A fellelhető anyagok alapján ezen kutyákat kifejezetten vadászati célokra importálták.


Don von Tiedenmoor
ÖHZB REL 17 - fotó Ulla Hlelschler
Az ÖKV tenyészkönyveibe utoljára 2014-ben regisztráltak orosz-európai lajkát. A németországi import  Freya vom Mühlenberg az ÖHZB REL 18 regisztrációt kapta.  Freya 2014-ben született, apja a belorosz import Urman, míg anyja Emely vom Mühlenberg volt.

A fajta sosem lett népszerű Ausztriában. Volt egy fellángolás 10 évvel ezelőtt, azonban mára ez is kialudt. Lehetséges, hogy az országban több orosz-európai lajka él de azok nem kerültek regisztrálásra.

Nagy Margit 2023-03-05
Lajkák
All rights reserved - Copyright
NaMar - Nagy-völgyi Favor kennel
2004-2024
Vissza a tartalomhoz