Élet a lajkával, ápolás - Lajkák

Lajkák
Fontos ismerni egy fajta múltját, hogy értsd a jelenét, hogy lásd a jövőjét ...
Tartalomhoz ugrás
Élet a lajkával
Lajkával együtt élni csodálatos dolog,  már amennyiben szeretjük az önálló döntéseket hozó, makacs, önfejű kutyákat melyben tombol a vadászösztön. Hatalmas mennyiségű energiákkal rendelkeznek. Ahhoz hogy kényelmesen elheveredjen a kanapén gondoskodnunk a megfelelő fizikai és szellemi fárasztásáról, mely minden napos kihívást igényel a gazdiktól. A következetesség hiányát gyorsan megérzik és simán felülkerekednek a családon. Első kutyának NEM AJÁNLOTT!

Milyen felszerelések is szükségesek egy lajka mellé:
- fekhely
- tálak
- póráz - egy normál a városi sétákhoz
- 10 méteres póráz - a túrákhoz, képzéshez, vércsapa munkához
- kornak megfelelő nyakörv
- vadászsíp - két oldalú-
A megfelelő alapengedelmesség elsajátítása elengedhetetlenül szükséges ahhoz hogy jó családi kutyánk legyen.  Az ilyen feladatok a behívás, ül, fekszik, pórázon vezetés, szabadon követés, várj, és a maradj!  

Nagyobb városokban már szinte mindenhol található kutyaiskola ahol kiképző segítségével sajátíthatják el a gazdák hogyan is kell kiképezniük kutyájukat. A kutyakiképző iskolák már kölyökkori szocializációban, nevelésben is tudnak segíteni ahol ovis csoportokat is indítanak. Érdemes kihasználni ezen lehetőségeket.
A jól szocializált lajka más házi állatokkal szoktatható. Bármennyire is vadászkutya képes és tud is együtt élni más házi állatokkal.

Nálam is együtt élnek a cicákkal, és szárnyasokkal. Gl-Amurom kifejezetten jó kapcsolatot ápolt egy pej lóval, minden sétánk során meg kellett őt néznünk. Összeszagoltak, majd nyargalásztak fel-le a karám mentén. A megfelelő szocializációnak köszönhetően a séták során felbukkanó gulya sem okozott gondot, tudtak egymás mellett békességben lenni.

Ahhoz hogy békés együttélésben tudjunk élni lajkánkkal meg kell találnunk számára a megfelelő lehetőségeket ahol fizikailag és szellemileg is elfárad.   Biztosítani kell számára a rendszeres sétákat, szabad futásokat, egyéb sportolási lehetőségeket. Amennyiben vadban gazdag területen sétálunk, túrázunk kutyánk biztonsága érdekében használjunk 10 méteres hosszú pórázt!
Megfelelő képzés mellett ideális túratársra lelhetünk kutyánkban. Méreteiből adódóan hosszabb -akár több napos túra esetében- speciális kutyahátizsákban felszerelésének egy részét tudja saját maga is vinni. Legyen bármilyen évszak, kutyánk élvezi a velünk megtett km-ket!


Krasa Ohot Gl-Amur logikai játék
További otthoni lehetőségek melyekkel szellemileg le lehet kötni lajkáinkat:
- logikai játékok
- szimatszőnyeg
- KONG Wobbler/tölthető KONG-ok
- Boomer ball

FIGYELEM! Bármennyire is megbízható a kutyánk játékokat mindig csak személyes felügyelet mellett adjuk neki oda.  Figyeljünk hogy a kutya méretének megfelelő játékokat válasszunk, a kisebb játékokat a játék hevében lenyelheti ami akár végzetes is lehet!
ÁPOLÁS

Lajka ápolása nem igényel kifejezett szaktudást, a kölyköt már fiatal korában szoktassuk hozzá a napi rutinhoz tartozó fésüléshez.

Vedlési időszakban naponta célszerű átfésülni lajkánkat (orrahegyétől - a farka végéig) , hogy minél hamarabb megszabaduljon gyapjas alszőrétől majd fedőszőrétől.  A nyári melegekben ez a dupla rétegű szőr, könnyen összeáll, ami az úgy nevezett hotspot kialakulásának kedvez. A jól karbantartott szőrzett átfésülése nem vesz sok időt igénybe.

Általában a lajkák szeretnek fürödni, úgy fürdetésük  természetes vizekben is megoldható. Egy szép tiszta vizű folyóban úszás után csodálatosan puhává fog válni kutyánk szőrzete.

De sok esetben elkerülhetetlen az eb otthoni fürdetése, figyeljünk rá hogy a lajka szőrt átáztatni nem két pillanat. Fokozott figyelmet igényel hogy teljesen kiszárítsuk a szőrt. Erre  alkalmasak a vízkicsapatók melyhez szintúgy hozzá kell szoktatni kutyánkat! A csapatók az elhalt szőrök fellazításában is segítségünkre lehetnek.

boomer ball
Az oldalon szereplő fotók szereplői:
Tunguzkai-Vadász Brónya, Crying Wolf Indra, Krasa Ohot Gl-Amur nyugat-szibériai lajkák
Max tacskókeverék valamint a cicáim kölyök Tigris, valamint KisInóc
tulajdonos: Nagy Margit - HU
Lajkák
All rights reserved - Copyright
NaMar - Nagy-völgyi Favor kennel
2004-2024
Vissza a tartalomhoz