Standard - Lajkák

Lajkák
Fontos ismerni egy fajta múltját, hogy értsd a jelenét, hogy lásd a jövőjét ...
Tartalomhoz ugrás
kelet-szibériai lajka standard
STANDARD

Munkavizsgára kötelezett fajta!

Marmagassága: kanok 56 – 66 cm
                         szukák 53 - 61 cm

Szõrzet: közép hosszú dupla (egyenes durva fedõszõr,  lágy tömött gyapjú szerû aljszõr) A nyakon , a vállakon, a fejkörül gallért alkot, mely különösen fejlett a kanoknál. A farok szõrzet hosszú. A szõr szín magában foglalja a fekete-fehért, a teljes egyöntetû feketét, szürkét, vöröset és a barna minden árnyalatát. A standard elõnyben részesíti a coboly feketét szimetrikus halvány foltokkal a fejen, nyakon, mellkason, a láb és a farok belsõ oldalán.

Csontváza erõs, izmai jól fejlettek, bõre vastag, sima (ránctalan).  Feje ék alakú, széles felsõ koponyarésszel. Az átmenet fokozatos. Szája száraz. Fülei háromszög alakúak, szemei kicsik, oválisak, ferdén vágottak, sötét színûek. Orra fekete. Fogai fehérek, erõsek. Harapása ollós.

Hasa izmos, marja jól fejlett, magasabb a hát magasságánál. Melle mély, széles izmos. Ágyéka széles, izmos, kissé ívelt. Fara széles, viszonylag hosszú, enyhén lejt.

Elsõ végtagjai egyenesek, párhuzamosak. A lapockák és az elsõ lábak 90-100 fokos szöget zárnak be. Elsõ lábainak hossza kicsit nagyobb, mint a marmagasság fele.
Egészség

A lajka fajták egészséges fajtának tekinthetóek. A‭zoban sajnos náluk is felbukkantak az elmúlt években egészségügyi problémák.

  • Szembetegségek
A szembetegségekre létezik szűrés amit az állatorvos -szemspecialista- végez el, és hivatalos írásos több nyelvű igazolást állít ki a vizsgálatról. Ezt a fajta vizsgálatot évente célszerű elvégeztetni a tenyészegyedeknél. Léteznek már úgy nevezett genetikai tesztek melyet a kutya életében elég egyszer megcsináltatni. Az ily módon elvégzett szűrések eredményeiről is írásos igazolással kell rendelkeznie a tulajdonosnak.

  • Csipőízületi diszplázia
A csípőizületi diszplázia szinte minden kutya fajtát érinti, vizsgálata egyszerű röntgen útján történik. Az állatorvos vagy a hivatalos bizottság írásos igazolást állít ki az adott egyed csípőjének minősítéséről.

  • Epilepszia
Nem gyakori betegsége a fajtának, de sajnos fel-fel bukkan. Epilepsziára sajnos nincs szűrés.


Outamaan Buri Yasni
Ch. Outamaan Buri Yasni
tul.: Ellen Gerritsen - Netherland
Lajkák
All rights reserved - Copyright
NaMar - Nagy-völgyi Favor kennel
2004-2024
Vissza a tartalomhoz