Élet a lajkával - Nagy-völgyi Favor kennel

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Élet a lajkával

Lajkák

Bár sokakat elbüvöl megjelenése, még sem ajánlható mindenkinek ez a kutyafajta. A lajkák erõsen fejlett vadászösztönökkel megáldott õsi orosz kutyák. Makacs és önfejû, képzése nehéz (elsõ kutyának egyáltalán nem ajánlott, mindenképp szükséges hozzá kutyás tapasztalat). Bár nagyon hûséges, imádja a gazdáját és annak családját, a vadászszenvedélye mindennél erõsebb. Ezt figyelembe kell venni amikor lajkát szeretnénk a házhoz vinni, ha kiskorában megfelelõen szocializáljuk akkor más háziállatokkal képes együtt élni.

Más kutyákkal jól kijön, azonban ha belekötnek keményen megvédi magát. Igazán jól együttmûködni, dolgozni és játszani csak más fajtatársbelivel tud.

Kennelben és láncon nem tarthatók! A lajkák rajonganak a gazdáikért és annak családjáért. Azonban ahhoz hogy békésen heverésszen a kanapén, napi szinten minimum 1-2 órát kell velük intenzíven foglalkozni (szabad póráz nélküli futattás és egyéb feladatokkal kell lefárasztani). Hétvégénte érdemes õket hosszú túrára vinni, melynek idõtartama minimum 2-3 óra. A lajkák egy nap akár 20-40 km-t is képesek megtenni.

A nem megfelelõen lemozgatott, lefárasztott lajka kutyák hajlamosak a rombolásra és a szökésre, számukra a 1,5-2 méteres kerítés sem jelent igazán akadályt.

Miután megismerkedtünk nem minden napi igényeivel és még mindig kitartunk abbéli elhatározásunkban hogy lajkát szeretnénk itt az ideje hogy megismerkedjünk a lajka fajtákkal.


Brónya és Indra
 
Indra és Kisinóc
a lajkák nagy mozgásigényűek
Brónya és Indra
Nagy-völgyi  Favor kennel
 
Kiskorában összeszoktatható más háziállatokkal
Indra és Kisinóc 
Nagy-völgyi  Favor kennel
Az FCI nemzetközi kutyás szervezet három lajka fajtát ismert el,. Mindhárom fajta az V. fajtacsoport II. szekciójába tartozik (õsi és északi kutyák csoportja, északi vadászkutyák szekciója).

  • Kelet-szibériai lajka a legnagyobb és legritkább
  • Nyugat-szibériai lajka a legismertebb mind három közül
  • Orosz-európai lajka a legkisebb hármojuk közül

A fajták részletes bemutatása a bal oldali Lajkák menüponton belül megtalálható. A lényeg hogy mind három lajka mind a mai napig kiváló vadászkutya és nem ajánlható akár kinek. 
Ch. Outamaan Buri Yasni
Amur Turuhanskogo Kraja
Ch. Alekszej
Ch. Outamaan Buri Yasni
kelet-szibériai lajka
tul: Ellen Gerritsen - NL  
Ch. Amur Turuhanskogo Kraja
nyugat-szibériai lajka
tul: Olga Aleksandrova - Krasa Ohot kennel - RU
Ch. Alekszej
orosz-európai lajka
tul: Patócs András - Hangaj kennel - HU
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz