Lajkákról - Lajkák

Lajkák
Fontos ismerni egy fajta múltját, hogy értsd a jelenét, hogy lásd a jövőjét ...
Tartalomhoz ugrás

A lajka  szó hallatán mindenkinek a Szputnyik jut eszébe. A Szputnyikkal világűrt  megjárt ebnek azonban csak a neve volt Lajka, fajtáját tekintve ő egy  keverék volt.

A lajka mindenes vadászkutya, zsákmányállatai a kis vadtól (mókus,  nyest, fácán, stb.) a nagy vadakig terjed (jávor, vaddisznó, medve,  tigris, stb.). A csapát mindig némán követik, hangjukat csak akkor  hallatják amikor a vadat már megállították! A jó vadász, gazda a kutya  ugatásából megmondja milyen vadat állít a kutyája. A fajta neve is munka  stílusára utal, és az orosz lajat - ugatni igéből eredeztethető.

Az orosz  tajga felbecsülhetetlen kincsei az FCI (Federation Cynlogie  International) által is elismert
  • nyugat-szibériai,
  • kelet-szibériai és  
  • orosz-európai lajka fajták.   

A fajták angol neveiből adódan a hétköznapi életben is csak az alábbi rövidítéseket használjuk a fajták neveire vonatkozóan:
- nyugat-szibériai lajka - WSL - west-siberian laika
- kelet-szibériai lajka - ESL - east-siberian laika
- orosz-európai lajka - REL - russian-european laikaSzputnyik 2 - Lajka az űrhajóskutya
1957. november 3-án indult a világűrbe, Lajka a szovjet Szputnyik-2 fedélzetén. Lajka egy terrier keverék kistestű eb volt, aki életét adta az úrhajózás jövőjéért.
Más kutyákkal, házi állatokkal összeszoktatható
Bár sokakat elbűvöl megjelenése, még sem ajánlható mindenkinek ez a kutyafajta. A lajkák erősen fejlett vadászösztönökkel megáldott ősi orosz kutyák. Makacs és önfejû, képzése nehéz (első kutyának egyáltalán nem ajánlott), mindenképp szükséges hozzá kutyás tapasztalat. Bár nagyon hűséges, imádja a gazdáját és annak családját, a vadászszenvedélye mindennél erősebb. Ezt figyelembe kell venni amikor lajkát szeretnénk a házhoz vinni.  Ha kiskorában megfelelően szocializáljuk akkor más háziállatokkal képes együtt élni.
Más kutyákkal jól kijön, azonban ha belekötnek keményen megvédi magát. Igazán jól együttműködni, dolgozni és játszani csak más fajtatársbelivel tud.
Azonban ahhoz hogy békésen heverésszen a kanapén otthon, napi szinten minimum 2 órát kell velük intenzíven foglalkozni (szabad póráz nélküli futattás és egyéb fizikai és szellemi feladatokkal kell lefárasztani). Hétvégénte érdemes őket hosszú túrára vinni, melynek idõtartama minimum 3 óra. A lajkák egy nap akár 20-40 km-t is képesek megtenni.
A nem megfelelően lemozgatott, lefárasztott lajka kutyák hajlamosak a rombolásra és a szökésre, számukra a 1,5-2 méteres kerítés sem jelent igazán akadályt.
Miután megismerkedtünk nem minden napi igényeivel és még mindig kitartunk abbéli elhatározásunkban hogy lajkát szeretnénk itt az ideje hogy megismerkedjünk a lajka fajtákkal.
Lajkák
All rights reserved - Copyright
NaMar - Nagy-völgyi Favor kennel
2004-2024
Vissza a tartalomhoz