Nyugat-szibériai lajka őstörténete azaz a kezdetek - Nagy-völgyi Favor kennel

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Nyugat-szibériai lajka őstörténete azaz a kezdetek

Lajkák > Nyugat-szibériai lajka
A kezdetekben (1920-as évek) két területen kezdõdött meg a nyugat-szibériai lajkák tenyésztése. Ekaterinaburgi csoport meghatározó egyede Groznij volt. Groznij több kimagasló utód apja volt, ezen utódokat vadászoknál és a nagy tenyésztelepeken helyezték el. Az Ekaterinaburgi csoport nagyon fontos volt a II. világháború elõtt és után is.

A moszkvai csoport egyik alapító kutyája az 1924-ben született Miska volt, azonban ezen csoport további meghatározó kutyái voltak még Ulf, Ural, és Damka. Az Összoroszországi Vadászkutyák Tenyészkönyvében (VRKOS) az 1. számú lajka  az 1937. április 27-én született Ch. Urcsala volt (szülei: Ulf - Urka). 

1940-50-es években Shereshevsky vezette a Kormány Összövetségi Kutató és Vadászati Intézet kenneleit. 1944-ben érkezett a Khanti-Mansi nemzeti tartományból egy Panda nevû szuka aki típusos példánya volt a nyugat-szibériai lajkának. Panda kölykei kimagasló vadászkutyák lettek.

Itt kell megemlítenünk a Krasznaja Zvezda kennelt, melynek alapító tagja a fehér alapon szürke foltos Tajozsnij volt. Tajozsnij meghatározó alakja volt a nyugat-szibériai lajka tenyésztésnek.

Shereshevsky így írja le a nyugat-szibériai lajkát az 1950-es évek közepén:
"Testfelépítés erõs, kiegyensúlyozott temperamentum, de mind ezek mellett figyelmes, tettre kész. Marmagassága: 55-60 cm, szõrzet jól fejlett, vastag aljszõrrel. Test jól fejlett, mély mellkassal. Fej nagyon típusos ennél a fajtánál. Vadászösztönök erõsen fejlettek!! A kutyák mind siketfajdra, mind pedig nagy vadakra vadásznak! A kennel szukái évente csak egyszer tüzelnek, 4-5 kölyök jellemzi õket almonként."

Az oroszországi nyugat-szibériai lajka állomány nagy, szerencsére a fajta tenyésztésre továbbra is elsõsorban vadász kezekben van. A fajtát mind a mai napig elsõdleges feladata alapján (vadászat) szelektálják.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz