Őstörténet - Nagy-völgyi Favor kennel

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Őstörténet

Lajkák > Orosz-európai lajka
A II. világháború után a leningrádi megtizedelõdött állománnyal valamint a szomszéd tartományokból érkezett új kutyákkal folytatódott a tenyésztés. A leningrádi tenyésztési központ mellett 1944-ben alakult egy másik Kalinin Tartományban. E.I. Shereshevsky volt a tenyésztési program vezetõje. A tenyésztésbe vont kutyák vadászképességeit tesztelték, elsõsorban mókusokra.
Az orosz-európai lajkák õsapja és õsanyja - Champion Putik és Pomka volt. Putik Vrkos 65/l és Pomka Vrkos 76/l alomtestvérek voltak, 1946. július 07-én születtek további 3 testvérükkel együtt. Szüleik Muzgar egy hanti típusú kan volt, anyjuk Pituh II. fekete-fehér színû szuka. Putik champion címet szerzett 1953-ban, majd ezt a bajnoki címet még két éven keresztül (1954, 1955) megvédte a moszkvai kiállításon.

Putik és Pomka közös utódai, valamint Putiktól és Pomkától született (más szukáktól és kantól) utódok kiváló vadászképességekkel rendelkeztek, és kimagasló utódok születtek tõlük.Eképpen a legjobb vonást Champion Putik örökítette utódainak és a kívánatos típusú orosz-európai lajka egy-két generációs szelektív tenyésztés után kialakult.

Shereshevsky bemutatott egy új vonalat Ch. Putik lányai és egy Druzsok nevû -Vrkos 103/l- nem rokon kan által. Druzsok 1951-ben született, (szülei Bublik I. - Dina) és kiváló vadászképességekkel rendelkezett. Itt kell megemlíteni Bublik I. unokáját Bublik II. akire nagyon sok ma élõ orosz-európai lajka családfáját vissza lehet, vezetni ahogy Putikra és Pomkára is.

E. I. Shereshevsky 1956-ban így írta le az orosz-európai lajkát: "Testfelépítése erõs, izmos. Idegrendszer jól fejlett, erõs. Marmagassága 50-55 cm közötti. A szõrzet jól fejlett, vastag aljszõrrel, színe fekete-fehér vagy fehér alapon fekete. A test jól fejlett széles mellkassal. A vadász ösztönök nagyon erõsek! A kanok és a szukák is korán érnek. 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz